Kalender Hasselt

Binnenkort

 • 10
  FEB
  Dementie en nU

  HOGEVIJF organiseert i.s.m. Expertisecentrum Dementie Contact een psycho-educatiepakket ‘Dementie en nU’, voor mantelzorgers van mensen met dementie. Tijdens deze 10 sessies worden vrijblijvend en gelijklopend ook activiteiten voor de naaste georganiseerd.

  Voor wie? Deze vormingssessies zijn gericht op mantelzorgers. Tegelijkertijd kan de naaste met dementie deelnemen aan een aangepast activiteitenprogramma in het dienstencentrum. Beide groepen worden begeleid door een medewerker van het expertisecentrum dementie.

  Voorwaarde? De mantelzorger engageert zich om alle 10 sessies te volgen.

  Wanneer? De sessie loopt van 13u tot 16u (incl. koffiepauze)

  Vrijdag 10 februari - vrijdag 17 februari - Vrijdag 3 maart - Vrijdag 10 maart - Vrijdag 17 maart - Vrijdag 24 maart - Vrijdag 31 maart - Vrijdag 28 april - Vrijdag 5 mei -Vrijdag 12 mei

  Waar? Lokaal dienstencentrum HOGEVIJF - campus Banneux, Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt

  Kostprijs? €30 voor de cursus ‘Dementie en nU’ die u gebruikt tijdens de sessies. Je ontvangt deze cursus op de eerste lesdag. De vormingssessies en de activiteiten worden gratis aangeboden.

  Hoe inschrijven? Stuur een mail naar ecd.contact@hogevijf.be en vermeld dat je wil deelnemen aan de psycho-educatie ‘Dementie en nU’, uw naam, voornaam, adres, e-mailadres en/of telefoonnummer. Vermeld eveneens of je je naaste met dementie zal meebrengen voor het activiteitenaanbod. Je doet een overschrijving van €30 aan Expertisecentrum Dementie Contact op rekeningnummer BE14 0910 11509683 met de mededeling ‘psycho-educatie ‘Dementie en nU + de naam van de mantelzorger’. Na inschrijving via mail en ontvangst van jouw betaling, ontvangt u een bevestiging van inschrijving.

 • 14
  FEB
  Praatcafé dementie

  'Veranderend gedrag bij dementie' door Chantal Grauwels (Expert dementie HOGEVIJF).


  We zien vaak dat het gedrag van personen met dementie op verschillende manieren kan veranderen. Sommigen worden onrustig, anderen lusteloos en nog anderen worden gemakkelijker boos en achterdochtig of willen vaker knuffelen. Wat verstaan we onder 'veranderend gedrag' ? Waar komt het vandaan ? En hoe kunnen we hier als mantelzorger beter mee omgaan ? Tijdens dit praatcafé willen we hier graag bij stilstaan en onderling ervaringen, tips en tricks uitwisselen. 

  Lokaal Dienstencentrum HOGEVIJF campus Banneux - Hadewychlaan 74 - Hasselt -  19u30

  Inschrijven via 011 88 84 84 - inschrijvingen@hogevijf.be

 • 14
  MAR
  mantelzorgcafé: palliatieve zorg

  door palliatieve zorg Limburg vzw

  Mantelzorgers van personen met een chronische en levensbedreigende ziekte staan vaak voor een complexe en intensieve zorgtaak. Het is belangrijk dat ze tijdig de nodige hulp en ondersteuning vragen. Pallion vzw is een gespecialiseerde dienst voor ondersteuning in de palliatieve zorg. Zij zorgen er, samen met de vertrouwde zorgverleners, voor dat de kwaliteit van leven (en sterven) voor de patiënt en zijn naasten zo goed mogelijk is; liefst in hun eigen vertrouwde omgeving.

  Inschrijven: voor 7 maart 2023 via www.hasselt.be/nl/mantelzorg, mantelzorg@hasselt.be of 011 23 90 00  Locatie: Dienstencentrum Campus Banneux, Hadewychlaan 74 , 3500 Hasselt  Aanvang: 13u30


 • 14
  MAR
  Rondreizend Hasselts praatcafé dementie

  'Niet-pluisgevoel en beginnen dementie: Hoe ga je ermee om?' door spreker Laurine Ven (ECD Contact).

  Welzijnscampus Salvator - Ekkelgaarden 17 - Hasselt - 18u30

  Inschrijven via 011 88 84 84 - inschrijvingen@hogevijf.be

Afgelopen

 • 21
  JAN
  Samana-vakanties

  Infomoment rond de Samana-vakanties. Mensen met een chronische ziekte, zorgnood of mantelzorgers kunnen uitleg krijgen over de vakanties: wat deze inhouden en welke ondersteuning zij kunnen verwachten om een zorgeloze vakantie mogelijk te maken. Als je graag wilt, kunnen ze je helpen met een keuze te maken en je eventueel in te schrijven.

  Wanneer?  21 januari 2023 

  Waar? Op het nieuwe hoofdkantoor van CM Limburg (Herkenrodesingel 101) van  9u tot 12u. 

  Ontdek het volledige aanbod: www.samana.be/vakanties - 011 280 250 - vakanties.limburg@samana.be

 • 10
  JAN
  Mantelzorgcafé: goede afspraken maken goede vrienden

  Alles over de communicatie tussen mantelzorgers en zorgverleners.

  Inschrijven: voor 3 januari 2023 via www.hasselt.be/nl/mantelzorg, mantelzorg@hasselt.be of 011 23 90 00 
  Locatie: Dienstencentrum Campus Stadspark, Casterstraat 77 , 3500 Hasselt 
  Aanvang: 13u30

 • 06
  DEC
  Praatcafé dementie: "Humor als vorm van belevingsgerichte communicatie bij dementie." Getuigenis van een contactclown.

  Met gastspreker Geert Baetens: Contactclown. 

  Inschrijven: voor 1 december 2022 via 011 88 84 84 of inschrijvingen@hogevijf.be. 
  Locatie: Dienstencentrum Campus Banneux, Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt
  Aanvang: 19u30

 • 06
  DEC
  Voorstelling: Een andere dementie door muziek

  Muziek klinkt niet alleen mooi in de oren, het kan ook een middel zijn om (terug) contact te maken met een persoon met dementie. Muziek roept herinneringen op, zorgt voor rust of brengt je in een vrolijke bui.

  Zangeres Olivia Thijssen speelt Vlaamse klassiekers en meezingers op haar gitaar om jullie een gezellige middag te bezorgen. Samen met de persoon waar je zorg voor draagt, gaan we op muzikale reis naar het verleden. Jullie worden uitgenodigd om uit volle borst mee te zingen. 

  Wil je als mantelzorgers graag ervaren welke impact muziek heeft op een persoon met dementie? Of wil je samen een ontspannende middag beleven?   

  Inschrijven: https://www.cm.be/selfservice/agenda#/activity/14992/detail

   of mail naar gezondheidenparticipatie.limburg@cm.be. Vermeld uw naam + voornaam, adres en telefoonnummer. 

  Prijs: gratis

  Wanneer: dinsdag 6 december 2022 - 14u  tot 15u30

  Waar: ontmoetingscentrum Stokrode - Sint-Amandusstraat 18 - 3511 Hasselt                                                             

 • 16
  NOV
  Infosessie: rouw en verlies

  Na een intensieve zorg staat je vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid van een persoon, maar ook afscheid van een manier van leven. Maak kennis met de verschillende vormen van rouw. Verlies kan je zowel tijdens als na de zorg meemaken. Wissel ervaringen uit en sta stil bij je eigen rouwproces.

  Wanneer? 16 november 2022 -van 14u  tot 16u

  Waar? Vrijzinnig Punt, Albrecht Rodenbachstraat 18, 3500 HASSELT

  Prijs? Gratis

  Contact? E  Helga.vangenechten@s-plusvzw.be - T 011 27 83 02

 • 08
  NOV
  Mantelzorgcafé: de zorg voor ouderen in het jessa ziekenhuis en de rol van hun mantelzorgers

  Gastspreker: Mark Saen - hoofdverpleger geriatrie en Marie-Elena Vanden Abeele - dr. geriatrie.

  Wat is zo kenmerkend voor de geriatrische patiënt en wat maakt het zo speciaal? Als mantelzorger ben je een heel belangrijke persoon voor je naaste. Jij kent als geen ander zijn/haar gewoontes en gebruiken. Ook tijdens een ziekenhuisopname kan je dit verschil blijven maken. Op welke manier gaan ze dit tot stand brengen? Je komt het allemaal te weten tijdens deze infosessie.

   

  Waar: Lokaal Dienstencentrum campus Banneux - Hadewychlaan 74 - Hasselt Wanneer: 08.11.2022 om 13u30 - 16u00 Inschrijven: kan t.e.m. 03.11.2022 op 011 88 84 84 of www.hasselt.be/mantelzorghub