Wat doen we?


De Mantelzorghub is dé plaats bij uitstek waar alle mantelzorgers uit Knokke-Heist, Blankenberge, Damme, Zuienkerke en De Haan informatie over het bestaande aanbod aan ondersteuning, nieuwtjes, events, enz kunnen terugvinden. 

Met de vijf gemeenten van de eerstelijnszone Oostkust willen wij mantelzorgers samenbrengen en ondersteunen. Meerdere keren per jaar komt op een vast moment een lokale groep mantelzorgers samen in het Mantelzorgcafé (zie Activiteitenkalender). Daar ontmoeten mantelzorgers elkaar om tips & tricks uit te wisselen, hun verhaal te doen of gewoon even te ontspannen.

Het Mantelzorgcafé is dé ontmoetingsplaats voor mantelzorgers, jong of oud en van alle mogelijke achtergronden. Iedereen die kort- of langdurig zorgt voor een zorgbehoevende of dit ooit gedaan heeft, is welkom tijdens de Mantelzorgcafés. Want iedere mantelzorger verdient erkenning voor de belangrijke rol die zij spelen binnen onze maatschappij!

Dit online platform biedt u daarnaast de mogelijkheid om lokale activiteiten en informatie op te zoeken, nieuwsberichten te lezen en vragen te stellen. Veel plezier alvast bij het ontdekken van dit platform!

Kalender

Bekijk de volledige kalender »
 • 29
  JUN
  29.06.2022 Mantelzorgcafé in De Haan

  Thema: preventie 

  Zorgen voor een naaste kan veel inspanning vergen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan de zorg zwaar wegen.
  Te vaak zichzelf wegcijferen en over de eigen grenzen gaan, is niet altijd een synoniem voor betere zorg. 

  In deze infosessie staan we stil bij jouw draaglast en jouw draagkracht. Hoe zorg je ervoor dat het haalbaar blijft en hoe zorg je voor jezelf? Pieter overloopt tal van diensten die praktische ondersteuning bieden en belichtmogelijke hulpmiddelen die het voor jou gemakkelijker maken. Zo is er zowel voor jou als mantelzorger als voor de verzorgde meer tijd voor een kwaliteitsvolle band.. We hopen gesprekken te kunnen stimuleren over zorg dragen voor jezelf terwijl je ook zorgt voor een ander. Kom af en inspireer andere mantelzorgers met jouw manier om aan zelfzorg te doen. 

  14 uur: Verwelkoming door schepen Marleen Schillewaert- Vercruyce
  14.15 uur: Zorg voor de mantelzorgers (Pieter Vanreybrouck)
  15 uur: Kennismaking met andere mantelzorgers bij koffie en cake • 23
  AUG
  23.08.2022 Mantelzorgcafé Blankenberge

  Eerste hulp bij mantelzorg

  Tijdens dit Mantelzorgcafé gaan we met het oefenboekje 'Eerste Hulp bij Mantelzorg' aan de slag om concreet stil te staan bij wat je energie geeft, wat je energie kost en hoe je piekergedachten kan omzetten naar acties. We geven aandacht aan lichtpuntjes in je leven en hoe je die meer kan inzetten.

  Hierdoor krijg je een beter zicht op je mantelzorgsituatie, (her)ontdek je wat je kwaliteiten zijn en leer je bewuster omgaan met je tijd.


Laatste nieuws

Mantelzorgcafé Warme Golf schiet succesvol uit de startblokken

Toegevoegd door Lien Zutterman op 1 apr 22

De polyvalente ruimte van de gerenoveerde St.-Niklaaskerk te Westkapelle vormde afgelopen dinsdag 22 maart het magnifieke decor voor het eerste mantelzorgcafé in de regio Oostkust.  

Mantelzorgers uit Blankenberge, De Haan, Damme, Zuienkerke en Knokke-Heist kregen er een woordje uitleg over het statuut van mantelzorger en de rechten die een mantelzorger heeft. Na het formele gedeelte was er ruim de tijd om, met een hapje en een drankje, elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zoals een deelnemer het treffend verwoordde: Zorgen voor iemand is vaak dankbaar, maar soms ook wel zwaar. Daarom doet het goed om eens je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die in dezelfde situatie zit. Dankzij dergelijke initiatieven merk je dat je niet alleen bent en dat iedereen het wel eens moeilijk heeft of met vragen worstelt.”.  

Deze maandelijkse mantelzorgcafés, telkens in één van de deelnemende gemeenten, zijn een trefpunt voor de mantelzorgers uit de regio. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen die nu of vroeger, kort- of langdurig zorg draagt voor iemand. Het volgende mantelzorgcafé focust op “thuiszorg & wonen” en gaat door te Zuienkerke op 21 april van 14 tot 16 uur in De Notelaar, Nieuwe Steenweg 96 

Met speciale dank aan de sponsors om de aanwezige mantelzorgers te laten genieten van een zoete geneugte: Bakkerij Vlaminck, AD Delhaize, Albert Hein en Carrefour. 

Lees meer » / Bekijk alle berichten »

Infodatabank


Via dit online platform willen we nuttige, lokale informatie voor mantelzorgers op een overzichtelijke manier presenteren. Zoekt u antwoorden op bepaalde vragen waarmee u als mantelzorger zit binnen uw gemeente? Typ dan uw sleutelwoorden of thema's in de zoekbalk hierboven en informeer uzelf. 

Vindt u geen antwoorden op uw vraag in deze infodatabank? Stuur uw vraag dan door via het contactformulier onderaan en we zullen onze antwoorden toevoegen, zodat iedereen op de hoogte kan gebracht worden. 

Recent toegevoegd

Toegevoegd door Lore De Clercq op 4 okt 21
Kwalitatieve, residentiële en semi-residentiële zorg op maat voor zorgbehoevende senioren
Wonen Webpagina
Toegevoegd door Lore De Clercq op 4 okt 21
Huren of aankopen van specifiek verzorgingsmateriaal?
Praktische hulp Webpagina
Toegevoegd door Lore De Clercq op 4 okt 21
Huisarts als spilfiguur voor een goede doorverwijzing en opvolging
Algemeen Webpagina

Contact

Oostkust

Telefoon

E-mail

contact